27 Sep 2016

AVM-i uus FRITZ!OS näeb mobiilis hea välja ja juhib nutikodu

Võrguseadmed No Comments

SCALEWIRELESSi ruuterite ja koduvõrgu seadmete partner AVM uuendas oma ruuterite operatsioonisüsteemi FRITZ!OS, mis juhib nüüdsest paremini koduseadmeid termostaadist uksekellani ning ühildub imehästi mobiiltelefonidega.

FRITZ!OSi uusversioon 6.50 toob AVM-i ruuteritele kokku 120 täiendust või parandust, millega saab näiteks laste netikasutuse aega intelligentselt piirata, andes neile lisaaega väljatrükitud piletiga või reguleerida üle mobiili kodust eemal olles termostaadiga toatemperatuuri. Ka uksekellaga saab FRITZ!Boxi ühendada ja vaadata, kes ukse taga on ning teha saab veel palju muudki.

Uus kasutajaliides on veebilehitsejaga endiselt kättesaadav koduvõrgus aadressilt fritz.box. Värske ja õhulisem kujundus on nüüdsest optimeeritud ka mobiilsetele seadmetele ja kohandub automaatselt vastavalt ekraani suurusele. Mobiilist on mugav menüüdes liikuda puuteekraani kasutades.

FRITZ!OS hoolitseb kõigi koduseadmete tarkvarauuenduste eest

Uuel operatsioonisüsteemil on olemas ülevaade, mis näitab kõiki võrku ühendatud seadmeid nutitelefonidest FRITZ!Fon-i telefonideni. Olulisim muudatus aga puudutab tarkvara uuendamist – ühes kohas  saab ülevaate, kas kõigil FRITZ!-i toodetel on ikka paigaldatud uusim tarkvara. Kui uuendus on kättesaadav, saab selle peale panna kohe samalt ekraanilt lahkumata ja korraga kõigile seadmetele.

FRITZ!OS 6.50 teeb mittevajalikest seadmetest võrgu puhastamise sama lihtsaks kui on üks nupuvajutus. Klõpsates või vajutades nupule “Remove”, saab kas ükshaaval või korraga eemaldada ekraanilt kõik mitteaktiivsed seadmed. Peale võrguülevaate värskendamist näidatakse ekraanil vaid aktiivseid seadmeid.

fritzos_650_wlan_funknetz_en_600x400_5de0d0e57d

Traadita võrgus saab nüüd seadmeid täpsemalt analüüsida

Milline seade veel kui mitte kodune ruuter peaks seisma selle eest, et kodune võrk naabri võrguga interferentsi ei läheks ega seadmed üksteist vastastiku ei segaks? FRITZ!OS 6.50 teebki kindlaks need raadiokanalid, kus on suurem koormus ja lülitub automaatselt teistele, vähemkoormatud kanalitele. Mida väiksem koormus, seda parem kanal andmeedastuseks.

FRITZ!OS 6.50 aitab paremini traadita võrgus olevaid seadmeid ja võrgukeskkonda analüüsida. Ekraanil on näha kõik koduvõrku ühendatud seadmed koos ühenduskvaliteedi näitajatega. Nii saab kohe näha, kas nutitelefon saab ikka veebis surfata mõistliku kiirusega või mitte.

Muidugi saab kohvikutes, arsti ooteruumis või mujal avalikes kohtades pakutavat külalisvõrku hoida kinnisest kontorivõrgust eraldi ja optimeerida vastavalt ka kasutust.

Palun mulle üks pilet veebisurfiks!

fritzos_650_tickets_en_600x400_4ddbcccd41

Lastevanemate tööriistad on uue operatsioonisüsteemiga saanud mitmeid uusi omadusi. Juba tuttava veebisurfi limiidi juurde, millega saab ajaliselt piirata laste internetikasutust, on tulnud võimalus lihtsalt aega juurde anda ilma ruuteri seadetesse minemata. Access Profiles menüüosas asub nimekiri piletite koodidest, millest igaüks annab veel 45 minutit lisaaega. Neid pileteid on lihtne välja trükkida ja hiljem lastele anda vastavalt vajadusele.

Koduvõrgus Interneti lisa-aja pileti kasutamine on ülimalt lihtne. Selleks peab minema aadressile fritz.box/surf.lua ja sisestama pileti koodi. Kasutaja saab ka infot, kui palju aega tal on veebi kasutamiseks veel jäänud. Samuti on kirjas muud võimalikud piirangud.

FRITZ!Fon´i kolm täiesti uut avaekraani

Uuenenud operatsioonisüsteemiga saab valida viie erineva FRITZ!Fon´i avaekraani vahel. Saab valida, mida näidatakse kõigepealt – näiteks võib esimeseks panna automaatvastaja teated või kuvada FRITZ!Box-iga ühendatud traadita võrgu seadmete statistikat. Selleks, et kõik oleks hästi loetav, saab seadistada tähesuurust.

fritzos_650_fritzfon_tuersprechanlage_600x400_4e47482e77Vaadake FRITZ!Fon´iga, kes ukse taga on ja laske ta sisse

FRITZ!Box´i saab ühendada ukse läbipääsusüsteemiga ja edastada pilti. FRITZ!Fon hakkab samuti helisema, kui uksekella helistatakse – telefonist on näha, kes seisab ukse taga.

Kui ukse pääsusüsteem (intercom) toetab seda funktsiooni, siis võite külalise sisse lasta, kasutades FRITZ!Fon´i.

Erinevad automaatvastaja teated erinevatel aegadel

Kui olete tahtnud lisada automaatvastaja teateid näiteks töö- ja puhkeajaks, siis nüüd on see võimalik – FRITZ!OS 6.50 pakub võimalust lülitada ümber kahe teate vahel vastavalt kellaajale. Üks teade on ka kõne vastuvõtu ja salvestuse võimalusega, teine mitte. Selline uuendus aitab paremini kliente teenindada töövälisel ajal.

Stressi vähendab kindlasti veel üks uus omadus – võimalus mittesoovitud helistajad automaatvastajasse teadete jätmisest blokeerida. Musta nimekirja saab kanda telefoniraamatud kasvõi kogu ulatuses, nii on rahu alati tagatud.

Kodusoojust saab eemalt juhtida

Koos Eurotronic Comet DECT radiaatoritermostaadiga saab nutikas kodus küttearveid kokku hoida ja temperatuuri alati endale sobivaks keerata. Kasutajaliidesest saate näiteks sättida paika ajad, kui kedagi kodus pole ja siis temperatuuri vähemaks seada.

Termostaat on piisavalt nutikas ka aru saama, kui keegi akna lahti teeb. Siis suletakse soojaklapp ettenähtud ajaks, et küttekuludelt kokku hoida.

Kui jõuate koju varem (või hiljem) kui plaanitud, saab MyFRITZ!App 2 Beta Androidi-äpiga oma koduseadetele ligi ja lülitada kütet kas sisse või välja. E-kirjaga antakse teada kõigist olulistest sündmustest kodus – näiteks sellest, kui termostaadi patarei hakkab tühjenema.

Veel rohkem turvalisust

DECT-ühendused on FRITZ!OS 6.50-ga veel turvalisemad. Ka ühenduse loomisel kasutatakse vaid krüpteeritud andmesidet. DECT-sideseansi ajal aga muudetakse krüptovõtit korduvalt.

Pidevalt kontrollitakse ruuteris e-kirjade ebaturvalist saatmist pordi 25 kaudu – kui e-posti filter on sisse lülitatud, siis blokeeritakse kontrollimatu masspostitamine, mille võib algatada näiteks arvutisse pugenud pahavara.

Uuendatud operatsioonisüsteemis on lisaks palju muid üldisemaid turvaparandusi ja täiustusi.

Kuidas uus FRITZ!OS 6.50 enda ruuterisse saada?

Uuendamine on lihtne: minge veebilehitsejaga oma FRITZ!Boxi sisevõrguaadressile fritz.box ja logige kasutajanime ja salasõnaga sisse. Klõpsake viisarditel (Wizards), alustage uuendamise (Update) või püsivara uuendamise (Update Firmware) viisardit.

Kui aga on sisse lülitatud automaatse uuendamise funktsioon, pole muret – ruuter kasutab alati uusimat operatsioonisüsteemi.

Loomulikult on uuendus kõigile tasuta.

FRITZ!Boxi mudelid 7490, 7430, 7390, 7360, 7272, 6840 LTE, 6820 LTE, 5490, 4020, 3490, 3390, 3370 ja 3272 on juba saanud värskenduse, kuid see nimekiri tiheneb jooksvalt (vt lähemalt AVM.de lehelt). Samuti on tarkvara värskendatud kaablioperaatoritel, kui nad pakuvad FRITZ!Boxi kaabelühendusega seadmeid.

fritz-os

Comments are closed.