15 Feb 2016

AS Hoolekandeteenused valvab korda hajusa videovalvelahendusega

Ühiskond, Uudised No Comments

AS Hoolekandeteenused valis oma videovalve lahenduseks Synology salvestusseadmed ja videovalvetarkvara Surveillance Station, kuna see toetab väga paljude tootjate kaameraid ning aitab jälgida videopilti nii arvutist kui nutiseadmetest.

Riigiettevõte pakub psüühilise erivajadusega täiskasvanud isikutele hoolekandeteenust, üldhooldust eakatele ja rehabilitatsiooniteenust abivajajatele. Samuti on nende hallata Vao pagulaskeskus. Arusaadavalt vajatakse hoolekandeasutuses ka videovalvet, et lahendada konfliktiolukordi ning kinnisema režiimiga asutustes teha järelevalvet.

Ettevõtte IKT juhi Ago Lumeste sõnul otsustati Synology kasuks just sellepärast, et see lahendus on kõige paindlikum: Surveillance Stationi tarkvara toetab tuhandeid erinevaid kaameramudeleid, on ligipääsetav üle Interneti ja kasutab salvestuseks lihtsalt laiendatavaid Synology salvestusseadmeid. Lisaks laiendatavale turvalisele salvestusmahule on videoid kasutada väga lihtne, sest tarkvara kasutab üldlevinud videovorminguid, mida saab maha mängida igas arvutis.

„Synology on arvutiinimeste poolt tehtud arvutikasutaja loogikast lähtudes,“ selgitab Lumeste süsteemi kasutamise lihtsuse põhjuseid. „Kui vanad traditsioonilised videovalvelahendused on oma kinnise süsteemi kohandanud digiajastule vastavaks, siis Synology tegi kohe algusest peale arvutikasutaja loogikast lähtuva süsteemi – see on laiendatud videovalve valdkonda ning tulemuseks on igaühele arusaadav ja lihtne lahendus.“

Siiski toob ta välja ka ühe ebamugavuse, mis Surveillance Stationis siiamaani alles on. Eriti annab see tunda paljude kasutajate ja töökohtadega süsteemis. Nimelt vajab videovalvetarkvara brauseri pistikprogrammi, et tööle hakata. Erinevatele arvutitele on selle seadistamine erinev ja paljude kasutajatega arvutis tülikas. Selle mure kõrvaldamiseks kasutab AS Hoolekandeteenused ka Synology töökohalahendust VS360HD, mille taha saab ühendada otse monitori ja kasutaja ei pea pistikprogramme ega midagi muud ise seadistama.

Synology salvestusseadmete kasutamisel videovalves tulevad kaasa kõik NAS-i muud kasulikud lisaomadused, mida Hoolekandeteenused praegu veel ei kasuta, aga tulevikus võivad need vajalikuks muutuda: näiteks Synology failisalvestus üle võrgu või meedia- ja fotoserver.

Videovalve lahendust valides oli Ago Lumeste sõnul põhiline see, et saaks videopilti salvestada ja liikumist registreerida ning hiljem tagasi kerida ja üle vaadata. „Süsteemis on mitmel korral kasu olnud. Oleme suutnud juhtumite kohta tõendeid hankida ja klipid ka politseile edastada,“ räägib Lumeste. Näiteks on lahendatud videovalve abiga üks kallaletungi juhtum, kus mõlema poole ütlused olid vastukäivad, kuid videosalvestuselt võis selgelt näha, kellel oli õigus. Ka on avastatud põgenemine kinnisest asutusest.

AS Hoolekandeteenused kasutab oma hajusas videovalvesüsteemis Synology DS214+, DS215+ ja DS1515+ seadmeid, mis asuvad küll eri aadressidel, kuid on ühendatud ühtsesse videovalve süsteemi. Kokku on süsteemis mitukümmend IP-kaamerat ning kui on vaja neid veelgi lisada, on selleks võimalusi mitmeid – lisada olemasolevale süsteemile kaameralitsentse või liita juurde veel mõni uus server. Vajadusel saab osta salvestusseadmetesse suuremad kõvakettad või kui laiendamine on veel ulatuslikum, saab kasutada Synology laienduskaste, mis pakuvad samale salvestusseadmele lisakettasahtleid eraldi moodulis.

Comments are closed.