02 May 2016

Aasta parimale loodusfotole jäi metssiga hommikuhämaruses

Firma, Uudised, Võrguseadmed No Comments

Konkursi Looduse Aasta Foto 2016 parimaks fotoks tunnistas žürii Erik Mandre pildi “Punkar öötunnil”, igale fotograafile hädavajaliku Synology salvestusseadme sai omale kategooria “vormimängud looduses” võitja Margus Muts pildiga “Kevade abstraktsioon”.

Nädalavahetusel kogunes Eesti loodusfotograafide paremik Estonia kontserdisaali, kus esitleti „Looduse Aasta Foto 2016“ lõpugaalal parimaid looduspilte ja auhinnati võitjaid. Pea tuhande osaleja seast pälvis konkursi kõrgeima tunnustuse, Suure Hundi ja Aasta Loodusfotograafi tiitli Erik Mandre pildiga “Punkar öötunnil”.

laf3

“Pildi võlu tuleb välja ehk sellest, et metssiga ise oli keskendunud oma olustikule. Täiesti omaenda maailmas,” selgitas Aasta Loodusfotograaf Erik Mandre auhinda vastu võttes oma foto edulugu. “Mul on tegelikult hea meel, et metssiga kui liik, kel teatavasti viimastel aastatel on üsna tumedad pilved pea kohal, on nii positiivses võtmes siin. Et metssiga on saanud selle tähelepanu.”

Konkursile esitatud töid hindas üheksaliikmeline žürii Rein Marani juhtimisel. “Metssiga – üks meie metsade nutikamaid olevusi. Paljude fotode kangelane läbi aegade. Teda on tabanud kuri saatus ja arvata võib, et mõningate aastate pärast metssiga lihtsalt tabada võib olla keerukas,” ütles Maran, “ma olen metsseapilte palju näinud, ise filminud. Pilte on erilaadseid, kuid ma pole siiani näinud pilti, mis oleks metsseale kui olevusele endale niivõrd iseloomulik.”

vormid1

Fotovõistluse Looduse Aasta Foto 2016 kategooria “Vormi mängud looduses” peaauhinna – fotograafidele väga vajaliku salvestusseadme DS216+, mille oli välja pannud Synology kui üks konkursi toetajatest, võitis Margus Muts oma droonilt pildistatud fotoga sulavast jääst.

“Tänavune talv oli Võrumaal lumevaene. Õhuke, kohati puuduv lumikate lõi eelduse järvejää kiireks sulamiseks. Nii juhtuski, et juba märtsis tundsid suuremad veepeeglid päikesevalgust ja tuuleõhku,” kirjeldas pildi “Kevade abstraktsioon” saamislugu autor Margus Muts. “Kuid paari pakaselise öö jooksul kattusid järved uuesti õhukese peegelsileda jääkihiga. Ühel õhtul mõtlesin vaadata, millisena jää sulamine ülevalt paistab. Kui lennumasin hoogsat tõusu alustas, märkasin, et midagi sellist polnud minu silmad näinud. Võrratu muster!”

Scalewirelessi esindaja Ando Urbas andis lisaks Synology peaauhinnale üle ka samas kategoorias 2. ja 3. koha auhinnad – välised salvestusseadmed, mille oli välja pannud Western Digital.

“Mulle tõesti meeldib, et Synology auhind läks tehnilisele fotole,” kommenteeris Scalewirelessi tegevjuht Ando Urbas. “Droonifoto ilmestab hästi tänaseid nõudeid, mida fotograafile ala harrastamine esitab – head tehnilist taipu ja ka arvutioskust. Synology salvestusseadmed on siinkohal head abilised nii algajale kui profifotograafile, sest teevad fotode turvalise salvestamise lihtsaks ja pakuvad hulgaliselt mugavaid lisavõimalusi nii piltide jagamise kui eksponeerimise vallas.”

Juba 16. korda toimunud „Looduse Aasta Foto“ konkursil osales tänavu 970 autorit enam kui 7500 tööga. Kokku jagati Estonia kontserdisaalis toimunud lõpugalal auhindu ehk Tantsivaid Hunte 15 kategoorias ning tunnustati rohkem kui sadat autorit. Samuti esitleti tänavust Loodustoto Aastaraamatut, kuhu on köidetud konkursitööde paremik koos autorite intervjuudega.

Looduse Omnibussi, Eesti Looduskaitse Seltsi ja Eesti Energia eestvedamisel korraldatavat fotovõistlust toetavad Canon, Overall, Fotoluks, Sigma, Kunda Nordic Tsement, Stora Enso, Rademar, Synology, Western Digital, Huawei, Regio ja paljud teised.

Vaata kaunist pildigaleriid Looduse Aasta Foto 2016 konkursil parimateks valitud fotodest siit: http://laf.looduseomnibuss.ee.

Comments are closed.